Sposób przygotowania:
Knedle z owocami marleny
Umyte ziemniaki ugotować w skorupkach, obrać póki są ciepłe, przetrzeć przez sito i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie wypestkować umyte i osaczone owoce. Kiedy ziemniaki wystygną, dodać do nich jajko, roztopione masło, mąkę, szczyptę soli. Całość wyrobić i rozwałkować cienko na posypanej mąką stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kwadraty o boku, na środku każdego z nich położyć 1 śliwkę, złożyć brzegi ciasta i uformować kuliste knedle. Gotowe knedle wrzucić do osolonego wrzątku, poczekać aż wypłyną na powierzchnię, następnie wyjąć z wody łyżką cedzakową i otoczyć w zrumienionej na maśle bułce tartej. Nie mieszać, tylko potrząsać naczyniem. Przed podaniem posypać cynamonem. Smacznego