Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczano-serowe z truskawkami
Ugotowane letnie ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Ser biały również przepuścić przez praskę. Dodać jajka oraz mąkę i wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. U mnie wyszło dokładnie 1,5 szklanki maki ale jej ilośąc uzalezniona jest od mączystości ziemniaków oraz wilgotności sera.
Truskawki najlepiej duże sztuki, umyć i oblepić cukrem.
Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Z każdej porcji uformować mały placuszek. Na środku każdego placuszka ułożyć truskwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby cała truskawka była zakryta i uformować zgrabną kulke.
Gotowe knedle gotować partiami w osolonym wrzątku ok 8-10 minut od wypłynięcia. Podawać polane sosem waniliowym lub truskawkowym.
Truskawki najlepiej duże sztuki, umyć i oblepić cukrem.
Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Z każdej porcji uformować mały placuszek. Na środku każdego placuszka ułożyć truskwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby cała truskawka była zakryta i uformować zgrabną kulke.
Gotowe knedle gotować partiami w osolonym wrzątku ok 8-10 minut od wypłynięcia. Podawać polane sosem waniliowym lub truskawkowym.