migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1186]

Jogurtowiec truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Na zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam pyszny truskawkowy sernik na zimno z jogurtu. Serniczek przepyszny, idealny na upały.

Jogurtowiec truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowiec truskawkowy

 

  • 1000 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • małe biszkopty do wyłożenia formy

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec truskawkowy
Jogurt naturalny przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i połączyć z wystudzoną galaretką, odstawić.

Do rondelka wlać mleko, wsypać żelatynę, odczekać kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę (nie gotować), odstawić do wystudzenia.

Jogurt naturalny przełożyć do miski. Dodać cukier i miksować aż się rozpuści.

Następnie dodać wystudzoną żelatynę, zmiksować do połączenia składników.

Do masy jogurtowej dodać ok 1/3 przygotowanego wcześniej musu truskawkowego. Ponownie dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.

Z lodówki wystawić schłodzoną tortownicę. Wlać kilka łyżek masy jogurtowo-truskawkowej i wstawić do lodówki na kilkanaście minut, dzięki temu biszkopty przykleją się do dna. Gdy masa na biszkoptach lekko zesztywnieje wlać resztę masy i ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała.

Gdy masa już lekko stężeje na wierzch wylać pozostały mus truskawkowy. Tortownicę wstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby masy dobrze stężały. 
Jogurtowiec truskawkowy
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Jogurtowiec truskawkowy
jogurt naturalny przełożyć do miski. Dodać cukier i miksować aż się rozpuści.
Jogurtowiec truskawkowy
Do masy jogurtowej dodać ok 1/3 przygotowanego wcześniej musu truskawkowego. Ponownie dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Jogurtowiec truskawkowy
Z lodówki wystawić schłodzoną tortownicę. Wlać kilka łyżek masy jogurtowo-truskawkowej

Tagi:

owoce deser