jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Arbuzowy kisiel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Jak na lato przystało, owocowe dania królują u mnie w domu. Dziś polecam delikatny, domowy kisiel wykonany na bazie arbuza.

Arbuzowy kisiel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Arbuzowy kisiel

SKŁADNIKI

  • 1 kg arbuza,
  • 120 gram serka mascarpone,
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Rurki czekoladowe do dekoracji,
  • Cynamon do posypania,
  • Mięta i stokrotki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Arbuzowy kisiel

ETAP 1

Arbuzowy kisiel
obranego arbuza kroimy na mniejsze częsci

Arbuza obieramy, kroimy na mniejsze części i usuwamy pestki.

ETAP 2

Arbuzowy kisiel
Pokrojonego arbuza miksujemy

Tak przygotowanego miksujemy.

ETAP 3

Arbuzowy kisiel
Po dodaniu mąki kisiel zagotowujemy

Otrzymany mus (u mnie 2 i 1/3 szklanki) podgrzewamy. W wodzie rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujący, arbuzowy przecier. Całość zagotowujemy. Osobiście nie słodziłam deserku, gdyż arbuz sam w sobie jest bardzo słodki.

ETAP 4

Arbuzowy kisiel
Rozlany do pucharków kisiel studzimy

Otrzymany kisiel rozlewamy do przygotowanych pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy krem.
Cukier puder ucieramy z żółtkiem. Puszystą masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy go na zimne deserki. Całość dekorujemy rurkami czekoladowymi, miętą, stokrotkami i cynamonem. Podajemy


Tagi:

desery owoce