misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Dżem truskawkowo jabłkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Sezon na przetwory w pełni. W tym roku postanowiłam do dżemu truskawkowego dodać soczyste i słodziutkie jabłka. Dżem wyszedł pyszny i gęsty. Dzięki zmiksowanym owocom nic się nie przypaliło.

Dżem truskawkowo jabłkowy Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Dżem truskawkowo jabłkowy

 

  • 1,5 kg truskawek ( waga po przebraniu)
  • 1 kg jabłek ( waga po pozbawieniu gniazd nasiennych)
  • 300 g cukru ( ilość wg uznania dużo zależy od słodkości owoców)

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo jabłkowy
Truskawki oraz jabłka dokładnie myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, a jabłka gniazd nasiennych ( jeśli to konieczne to obieramy je se skórki).

Do garnka przekładamy truskawki pokrojone na połówki oraz jabłka pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem, mieszamy o odstawiamy na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.

Garnek stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, Gotujemy 5 minut po czym miksujemy na gładko za pomocą blendera. Tak przygotowane owoce gotujemy na "wolnym" gazie aż masa zgęstnieje. W między czasie zdejmujemy powstającą "piankę" Gotowy dżem przekładamy do słoików i od razu zakręcamy.

Pasteryzujemy 7 minut, i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dżem truskawkowo jabłkowy
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek
Dżem truskawkowo jabłkowy
Umyte truskawki kroimy na mniejsze kawałki
Dżem truskawkowo jabłkowy
Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych
Dżem truskawkowo jabłkowy
Do garnka dajemy pokrojone truskawki oraz pokrojone na mniejsze kawałki jabłka
Dżem truskawkowo jabłkowy
Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy do puszczenia soku
Dżem truskawkowo jabłkowy
Garnek stawiamy na gazie i doprowadzany do wrzenia
Dżem truskawkowo jabłkowy
Po 5 minutach miksujemy zawartość garnka za pomocą blendera
Dżem truskawkowo jabłkowy
Miksujemy na gładką masę
Dżem truskawkowo jabłkowy
W czasie gotowania zdejmujemy powstającą "piankę"
Dżem truskawkowo jabłkowy
Gotowym dżemem napełniamy słoiczki
Dżem truskawkowo jabłkowy
Po pasteryzacji słoiki układamy do góry dnem
Dżem truskawkowo jabłkowy
Gotowy dżem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu