Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowo jabłkowy
Truskawki oraz jabłka dokładnie myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, a jabłka gniazd nasiennych ( jeśli to konieczne to obieramy je se skórki).
Do garnka przekładamy truskawki pokrojone na połówki oraz jabłka pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem, mieszamy o odstawiamy na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.
Garnek stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, Gotujemy 5 minut po czym miksujemy na gładko za pomocą blendera. Tak przygotowane owoce gotujemy na "wolnym" gazie aż masa zgęstnieje. W między czasie zdejmujemy powstającą "piankę" Gotowy dżem przekładamy do słoików i od razu zakręcamy.
Pasteryzujemy 7 minut, i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Do garnka przekładamy truskawki pokrojone na połówki oraz jabłka pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem, mieszamy o odstawiamy na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.
Garnek stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, Gotujemy 5 minut po czym miksujemy na gładko za pomocą blendera. Tak przygotowane owoce gotujemy na "wolnym" gazie aż masa zgęstnieje. W między czasie zdejmujemy powstającą "piankę" Gotowy dżem przekładamy do słoików i od razu zakręcamy.
Pasteryzujemy 7 minut, i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
SylaUla
mocsłodkości