Sposób przygotowania:
Kokosanki
1) Białko ze szczyptą soli ubić w misce mikserem na bardzo sztywna pianę.
2) Ubijając dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, a następnie rum. Masę ubijać jeszcze ok. 5 min., aż cukier rozpuści się całkowicie.
3) Do masy dodać wiórki kokosowe i starannie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150st. C. Blachę do ciasta natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
4) Rękaw cukierniczy z końcówką w formie dużej gwiazdki napełnić masą kokosową i wyciskać ciasteczka prosto na blachę.
5) Ciasteczka piec ok. 15-20 min. Po wyjęciu zdjąć z blachy jeszcze gorące i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w blaszanym pudełku.
2) Ubijając dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, a następnie rum. Masę ubijać jeszcze ok. 5 min., aż cukier rozpuści się całkowicie.
3) Do masy dodać wiórki kokosowe i starannie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150st. C. Blachę do ciasta natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
4) Rękaw cukierniczy z końcówką w formie dużej gwiazdki napełnić masą kokosową i wyciskać ciasteczka prosto na blachę.
5) Ciasteczka piec ok. 15-20 min. Po wyjęciu zdjąć z blachy jeszcze gorące i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w blaszanym pudełku.