Sposób przygotowania:
Moje pierwsze kokosanki
W garnku rozpuścić masło razem z cukrem dodać wiórki i wymieszać i chwilę pogotować.
Odłożyć do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek , a następnie ubić na sztywną pianę z cukrem.
Ubite białka delikatnie połączyć z wystudzoną masą kokosową( masa jest gęsta).
Masę nakładać porcjami ( ja to robię 2 łyżeczkami) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pamiętając o odstępach.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem niewielkiej ilości mleka lub śmietanki.
Część upieczonych kokosanek maczać w rozpuszczonej czekoladzie i zostawić do wystygnięcia.
Odłożyć do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek , a następnie ubić na sztywną pianę z cukrem.
Ubite białka delikatnie połączyć z wystudzoną masą kokosową( masa jest gęsta).
Masę nakładać porcjami ( ja to robię 2 łyżeczkami) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pamiętając o odstępach.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem niewielkiej ilości mleka lub śmietanki.
Część upieczonych kokosanek maczać w rozpuszczonej czekoladzie i zostawić do wystygnięcia.