Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Kokosowe ciastka Wokala

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne eksperymentalne ciastka wokala, które jak sam twierdzi - naprawdę są pyszne i naprawdę eksperyment jest doskonały!

Kokosowe ciastka Wokala

Składniki:

Kokosowe ciastka Wokala

 

  • mąka tortowa 2 szklanki
  • margaryna 0,5 kostki
  • wiórki kokosowe 0,5 szklanki
  • cukier puder 1\3 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • jajka 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki

 

  • galaretka morelowa 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciastka Wokala
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą (oprócz galaretki).Mąkę wysypujemy na stolnicę następnie sypkie wszystko czyli: cukier waniliowy,proszek do pieczenia,cukier puder,wiórka kokosowe. Następnie margarynę , sok z cytryny , jajka. Na początku ciachamy to nożem jakieś 5min następnie odkładamy nóż i gnieciemy ciasto rękami. Gdy ciasto już zagnieciemy przecinamy go na pół i jedną połówkę odkładamy a do drugiej dosypujemy kakao i gnieciemy do wymieszania się dobrze kakao.Gdy ciasto mamy już gotowe możemy wałkować , wałkujemy przy użyciu wałka ciasto na około 1,5-2cm (może być mniejsze, i tak trochę urośnie). I wycinamy kółeczka np szklanką czy kubkiem. A następnie w nich kieliszkiem malutkie otworki.(Kółeczek robimy na równo np: 18 z dziurką i 18 bez dziurki, żeby potem można było je połączyć)I tak wycinamy ze wszystkiego ciasta kołeczka, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp 150sto. i układamy ciastka na blaszkę z wyłożonym sreberkiem. Wkładamy do piekarnika na około 10min do zarumienienia się.Galaretkę przyrządzamy zgodnie z opisem z tyłu lecz w mniejszej ilości wody , zależy ile ciastek wyjdzie. Gdy będzie tężeć wlewamy w (Złożone ciastka np: jasne pełne na spód a ciemne z dziurką na górę i w dziurkę wlewamy około łyżkę galaretki).