iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kokosowe motylki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Do przygotowania tych ciastek potrzebujemy specjalnej formy, ale jak już ją posiadamy to możemy przygotować chrupiące motylki.

Kokosowe motylki

Składniki:

Kokosowe motylki

ciasto:

dodatkowo:

  • olej

Sposób przygotowania:

Kokosowe motylki

ETAP 1:

Kokosowe motylki
Ciasto wymieszać przy pomocy zwykłej trzepaczki.

W wysokim i niezbyt dużym naczyniu połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta.

ETAP 2:

Kokosowe motylki
Ciastka szybko się smażo więc smażymy je pojedyńczo.

W niedużym garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju, razem z olejem musimy nagrzewać naszą formę.

Kiedy olej i forma jest już dostatecznie nagrzana to zanurzyć ją delikatnie w cieście, ale tak, aby ciasto nie przelało się przez górne krawędzie, ciasto ma być tylko na dnie i bokach formy. Foremka musi być gorąca bo inaczej ciasto się do niej nie przyklei, kiedy ciasto jest już na formie delikatnie zanurzyć je w gorącym oleju i czekać, aż samo się odklei, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

ETAP 3:

Kokosowe motylki

Po usmażeniu ciasteczka odsączyć na papierowym ręczniku.

ETAP 4:

Kokosowe motylki
Ciasteczka najlepsze są zaraz po usmazeniu.

Posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Ciastek smażymy tyle ile potrzebujemy w danym dniu bo ciasta nie lubią dłuższego przechowywania.