iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Smażone słodkości

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka są takim moim eksperymentem i bardzo udanym, szybko się je robi i smakują wybornie.

Smażone słodkości Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażone słodkości

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • mleko
  • olej
  • cukier puder
  • 1 szklanka wiśni bez pestek ja miałam z kompotu
  • 2 łyżki galaretki wiśniowej
  • 1 łyżka wiśniówki

 

Sposób przygotowania:

Smażone słodkości
Przesiać mąkę z proszek do pieczenia, dodać cukier waniliowy oraz masło, następnie rozcierać palcami , aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, następnie dodać wiśniówkę i około 1/2 szklanki mleka (ma powstać ciasto jak na makaron).
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 1 godz, w między czasie ciasto 2-3 razy rozwałkować i złożyć w kopertę .
Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku położyć porcję nadzienia i dowolnie zlepić.
Ciastka smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Nadzienie wiśniowe: Wiśnie bez pestek , dokładnie osączyć z nadmiaru soku i wymieszać z galaretką.

Ciastka są bardzo smaczne i nie nasiąkają olejem w trakcie pieczenia bardziej jak inne słodkości smażone w głębokim tłuszczu.
Smażone słodkości
Krażki ciasta nadziać nadzieniem i dowolnie zlepić
Smażone słodkości
Polepione ciasteczka smażyć w gorącym oleju na złoty kolor
Smażone słodkości

Tagi:

beza bezy