Sposób przygotowania:
Smażone słodkości
Przesiać mąkę z proszek do pieczenia, dodać cukier waniliowy oraz masło, następnie rozcierać palcami , aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, następnie dodać wiśniówkę i około 1/2 szklanki mleka (ma powstać ciasto jak na makaron).
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 1 godz, w między czasie ciasto 2-3 razy rozwałkować i złożyć w kopertę .
Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku położyć porcję nadzienia i dowolnie zlepić.
Ciastka smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Nadzienie wiśniowe: Wiśnie bez pestek , dokładnie osączyć z nadmiaru soku i wymieszać z galaretką.
Ciastka są bardzo smaczne i nie nasiąkają olejem w trakcie pieczenia bardziej jak inne słodkości smażone w głębokim tłuszczu.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 1 godz, w między czasie ciasto 2-3 razy rozwałkować i złożyć w kopertę .
Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku położyć porcję nadzienia i dowolnie zlepić.
Ciastka smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Nadzienie wiśniowe: Wiśnie bez pestek , dokładnie osączyć z nadmiaru soku i wymieszać z galaretką.
Ciastka są bardzo smaczne i nie nasiąkają olejem w trakcie pieczenia bardziej jak inne słodkości smażone w głębokim tłuszczu.