SUPERPRZEPIS

Kokosowe risotto z ananasem

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kokosowe risotto z ananasem Więcej zdjęć (4)

Pomysł na bardzo szybki i smaczny deser ryżowy, polecam

Składniki:

Kokosowe risotto z ananasem

 

  • ryż do risotto 150 g,
  • mleczko kokosowe 400ml,
  • Malibu 3 łyżki,
  • wiórki kokosowe 2 łyżki,
  • cukier 2 łyżeczki,
  • 6 plastrów ananasa z puszki,
  • masło 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kokosowe risotto z ananasem
Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Chwilkę smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste. Do ryżu wlewamy Malibu, czekamy aż wyparuje i całość podlewamy mleczkiem kokosowym tak, aby pokryło ryż cienką warstwą. Całość smażymy co jakiś czas mieszając i podlewając resztą mleka. Ananasa kroimy w drobną kostkę. 5 minut przed końcem dodajemy cukier i wiórki kokosowe oraz pokrojonego ananasa. Deser smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Jeśli mają jeść go dzieci to zamiast Malibu proponuję dodać zalewę z ananasa. Życzę smacznego :)
Kokosowe risotto z ananasem
Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Chwilkę smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
Kokosowe risotto z ananasem
Do ryżu wlewamy Malibu, czekamy aż wyparuje i całość podlewamy mleczkiem kokosowym.
Kokosowe risotto z ananasem

Tagi:

ryż risotto