Sposób przygotowania:
Lody o smaku solonego kajmakuETAP 1:
Przygotuj pojemnik z przykrywką o pojemności 1 litra, dużą miskę i rondel,który ma mniejszy obwód niż miska. Do rondla nalej szklankę wody i doprowadź do wrzenia. Do miski wlej żółtka i wsyp 2 łyżki cukru pudru.Gdy woda w rondlu zacznie się gotować zmniejsz ogień, ustaw na nim miskę i ubijaj żółtka na puch. Masa powinna potroić swoją objętość,być gęsta i lśniąca. Ubite żółtka wystudź.
Białka ubij na sztywno. Śmietankę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj ubite żółtka i masę kajmakową. Dokładnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj sól morską i jeszcze raz wymieszaj. Gotową masę wlej do pojemnika, wygładź wierzch, przykryj pokrywką i wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin. Gotowe lody podawaj w wafelku lub solo.