kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Lody o smaku solonego kajmaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 22

W sezonie letnim chętnie przygotowuję lody, próbuję różne połączenia, ostatnie, jedno z lepszych to kajmak z dodatkiem soli morskiej

Lody o smaku solonego kajmaku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody o smaku solonego kajmaku

 

  • lody kajmakowe:

 

  • 3 białka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 150 g masy kajmakowej
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:

Lody o smaku solonego kajmaku

ETAP 1:

Przygotuj pojemnik z przykrywką o pojemności 1 litra, dużą miskę i rondel,który ma mniejszy obwód niż miska. Do rondla nalej szklankę wody i doprowadź do wrzenia. Do miski wlej żółtka i wsyp 2 łyżki cukru pudru.Gdy woda w rondlu zacznie się gotować zmniejsz ogień, ustaw na nim miskę i ubijaj żółtka na puch. Masa powinna potroić swoją objętość,być gęsta i lśniąca. Ubite żółtka wystudź.

Białka ubij na sztywno. Śmietankę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj ubite żółtka i masę kajmakową. Dokładnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj sól morską i jeszcze raz wymieszaj. Gotową masę wlej do pojemnika, wygładź wierzch, przykryj pokrywką i wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin. Gotowe lody podawaj w wafelku lub solo.

Lody o smaku solonego kajmaku
Lody formują się bardzo dobrze, nie posiadają zmrożonych kryształków lodu