sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Koktajl jeżynowy z nutą pikanterii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny, odżywczy koktajl w sam raz na drugie śniadanie. Dodatek kawy oraz pieprzu cayenne nadaje mu delikatnej pikanterii i ciekawszego smaku.

Koktajl jeżynowy z nutą pikanterii

Składniki:

Koktajl jeżynowy z nutą pikanterii

Składnki

  • 500 ml mleka
  • 1 szklanka jeżyn
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki otrąb pszennych

dodatkowo

  • 50 ml mleka
  • kawałek czekolady

Sposób przygotowania:

Koktajl jeżynowy z nutą pikanterii
Do blendera wlewamy mleko, dodajemy umyte jeżyny, kawę, lody oraz miód. Dosypujemy otręby i pierz cayenne. Miksujemy przez chwilę.

Przygotowane wcześniej szklanki napełniamy koktajlem do 2/3 wysokości. Pozostałe mleko dobrze spieniamy. Ostrożnie wlewamy do szklanek. Jest rzadsze więc powoli spłynie na dno. Dekorujemy startą czekoladą.