Sposób przygotowania:
Koktajl sałatkowy z krewetkami chili
Krewetki rozmrozić z glazury chwilę w zimnej wodzie.
Listki botwinki i rukoli umyć, osuszyć( ja kupiłam mix sałat i wybrałam te dwa rodzaje , najmniejsze, większe porwałam na drobniej). Włożyć po kilka na dno każdego z kieliszków/ pucharków.
Pomidory sparzyć wodą, obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić na kostkę. Ogórka umyć, pokroić na kosteczkę ze skórką, cebulkę także pokroić na drobno. Wymieszać wszystko w misce, dodać sól i pieprz, wyłożyć do kieliszków. Dodać oliwki.
Krewetki osuszyć, podsmażyć po 2-3 min z każdej strony na oliwie. Dodać sól, posypać chili, wyłożyć do kieliszków. Dodać do każdego po łyżeczce jogurtu, przybrać cząstką cytryny. Każdy sobie już cytrynkę wyciśnie;) Zajadać małymi wideczykami.
Pomysł jest tylko inspiracją dla Was. Ilość składników zależeć będzie od liczby gości.
Krewetki mogą być także małe koktajlowe, można dodać czerwoną paprykę, oliwki zastąpić czarnymi dla większego kontrastu kolorów:) Można krewetki posmażyć na maśle a jogurt zastąpić sosem czosnkowym, majonezowym czy ziołowym z koperkiem.
Listki botwinki i rukoli umyć, osuszyć( ja kupiłam mix sałat i wybrałam te dwa rodzaje , najmniejsze, większe porwałam na drobniej). Włożyć po kilka na dno każdego z kieliszków/ pucharków.
Pomidory sparzyć wodą, obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić na kostkę. Ogórka umyć, pokroić na kosteczkę ze skórką, cebulkę także pokroić na drobno. Wymieszać wszystko w misce, dodać sól i pieprz, wyłożyć do kieliszków. Dodać oliwki.
Krewetki osuszyć, podsmażyć po 2-3 min z każdej strony na oliwie. Dodać sól, posypać chili, wyłożyć do kieliszków. Dodać do każdego po łyżeczce jogurtu, przybrać cząstką cytryny. Każdy sobie już cytrynkę wyciśnie;) Zajadać małymi wideczykami.
Pomysł jest tylko inspiracją dla Was. Ilość składników zależeć będzie od liczby gości.
Krewetki mogą być także małe koktajlowe, można dodać czerwoną paprykę, oliwki zastąpić czarnymi dla większego kontrastu kolorów:) Można krewetki posmażyć na maśle a jogurt zastąpić sosem czosnkowym, majonezowym czy ziołowym z koperkiem.
iwi69
Barbara Malafouris