Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kolacja przed wypłatą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kolacyjkę skomponowałam z tego co znalazłam w lodówce, można sałatkę dowolnie urozmaicić, o pomidora, 2 łyżki kukurydzy czy co tam u Was się znajdzie . Dla bardzo głodnego męża można dodatkowo usmażyć jajka sadzone .

Kolacja przed wypłatą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolacja przed wypłatą

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • Sałatka:
  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 1 duża garść rukoli
  • 20 g kiełków lucerny
  • Kawałek ogórka zielonego
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octy białego winnego
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Pieprz do smaku
  • Szczypta suszonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Kolacja przed wypłatą
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki. Wrzucić na wrzątek. Gotować 2 minuty. Odcedzić. Wymieszać z olejem i przyprawą, rozrzucić na blasze i piec około 20 minut w 220 stopniach. W tym czasie przygotować sałatkę. Sałatę cienko pokroić. Wrzucić do miski. Rukolę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać do lodowej. Ogórka pokroić w ćwierćplasterki. Sos: zmieszać oliwę z octem i doprawić do smaku. Polać sałatkę, wymieszać. Dodać ogórka i kiełki i ponownie zamieszać. Upieczone ziemniaczki rozłożyć na talerze, dodać sałatkę, pospać kiełkami i podawać od razu.
Kolacja przed wypłatą
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki. Wrzucić na wrzątek. Gotować 2 minuty. Odcedzić. Wymieszać z olejem i przyprawą, rozrzucić na blasze i piec około 20 minut w 220 stopniach.
Kolacja przed wypłatą
W tym czasie przygotować sałatkę. Sałatę cienko pokroić. Wrzucić do miski. Rukolę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać do lodowej.
Kolacja przed wypłatą
Ogórka pokroić w ćwierćplasterki. Sos: zmieszać oliwę z octem i doprawić do smaku. Polać sałatkę, wymieszać.
Kolacja przed wypłatą
Etap 4Dodać ogórka i kiełki i ponownie zamieszać.