aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pieczone księżyce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne pieczone księżyce z młodych ziemniaków. Najlepsza jest ta niesamowicie chrupiąca skórka. Cały rok czekamy, żeby zrobić takie danie.

Pieczone księżyce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone księżyce

 

Sposób przygotowania:

Pieczone księżyce
Młode ziemniaczki dokładnie oskrobać ze skórki, umyć i pokroić na ćwiartki. Zostawić do osuszenia. Do miski wlać olej i wsypać czosnek granulowany oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać. Ziemniaki podzielić na dwie porcje (będzie lepiej wymieszać). Wrzucić do miski z olejem i przyprawami pierwszą porcję ziemniaków i dokładnie wymieszać je w oleju. Następnie ziemniaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć z drugą turą ziemniaków. Lekko posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na ok. 40 minut. W międzyczasie ziemniaki przemieszać, aby ładnie zrumieniły się z każdej strony. Gotowe ziemniaki można podawać z mięsem i surówką.
Pieczone księżyce
Do miski wlać olej, wsypać czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Wymieszać.
Pieczone księżyce
Oskrobane i umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki. Wymieszać w oleju z przyprawami.
Pieczone księżyce
Wymieszane ziemniaki wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika.
Pieczone księżyce
Piec ok. 40 minut w 200C. Podawać jako drugie danie.

Tagi:

zioła