zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kolorowa sałatka bazyliowa z ogórkiem małosolnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sycąca letnia sałatka w kolorach tęczy. Pachnie świeżą bazylią i koperkiem. Z unikalnym dodatkiem sezonowym - ogórkiem małosolnym i młodą bazylią.

Kolorowa sałatka bazyliowa z ogórkiem małosolnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kolorowa sałatka bazyliowa z ogórkiem małosolnym

 

  • 1 młody brokuł
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki kukurydzy gotowanej
  • 1 duży pomidor
  • 2-3 ogórki małosolne śrdniej wielkości
  • bazylia świeża - garść (najlepiej młode listki, jeśli większe - rozerwać na mniejsze, nie siekać)

 

  • Sos (najlepiej przygotować wcześniej i schłodzić godzinę)
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka bazylii BIO siekanej (suszonej)
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka bazyliowa z ogórkiem małosolnym
Gotujemy brokuły 4 minuty w osolonym wrzątku (al dente). Studzimy na durszlaku. Po ostudzniu dzielimy go na małe różyczki. Pomidora, jajko i ogórki kroimy w kostkę ok. 1 cm wielkości. Dodajemy kukurydzę i mieszamy delikatnie składniki. Łączymy składniki sosu: jogurt, majonez, zioła, doprawiamy go i dodajemy do warzyw i delikatnie wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy drobne listki bazyliowe lub jśli są większe dzielimy na skraweczki. Sałatkę podajemy od razu po przyrządzeniu.
Kolorowa sałatka bazyliowa z ogórkiem małosolnym
Składniki kroimy w średnią kostkę i łączymy z sosem i ziołami