gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Kolorowy Tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolorowy przekładany tort

Kolorowy Tort

Składniki:

Kolorowy Tort

 

  • Biszkopt :
  • 8 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl cukru
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • barwniki

 

  • Krem :
  • 2 duże śmietany kremówki po 500 ml
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • alkohol do nasączenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy Tort
Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier nadal ucierać, następnie dodać żółtka , cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia, i mąkę delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Ciasto na biszkopt podzielić na równe części, dodając do każdego inny barwnik. Gotowe zabarwione ciasta przelać do form o średnicy ok 24 cm i piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu każdego biszkopta odstawiamy do ostygnięcia.Krem- śmietany kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i rozpuszczoną i przestudzona żelatynę, wszystko razem wymieszać. Gotowy krem przekładamy na kolorowe biszkopty, na zmianę, biszkopt, krem, biszkopt, krem...itd, zakańczając na wierzchu kremem. Wstawić do lodówki.