Sposób przygotowania:
Kompot 3-składnikowy+ cynamon i miód
Owoce liczi obrać. Dłonią nacisnąć na owoc i skorupka delikatnie pęka i wtedy łatwo można ją zdjąć. Nad miseczką wyjąć ze środka "serce" owocu (nad miseczką ponieważ owoce są dosyć soczyste a my nie chcemy stracić tego cennego soku:)). Gdy wszystkie owoce będą sprawione rozgnieść je odrobinę widelcem i wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać. Przykryć talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce na niecałą godzinę. Jabłuszka umyć, osuszyć, obrać i wykroić gniazda nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach. Każdą śliwkę przekroić na pól i dodać do jabłek. Wsypać cynamon i dać 1 łyżkę miodu. Wymieszać dokładnie,przykryć i również odstawić. Do garnka przełożyć owoce liczi (razem z sokami),jabłka ze śliwkami także przełożyć do garnka. Do miski wlać szklankę wody, zamieszać i przelać płyn do garnka. Dolać 2 litry wody i zagotować. Od momentu zagotowania gotować przez 10 minut. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić na kolejne 10 minut. Przecedzić przez sitko do dzbanka i dodać drugą łyżkę miodu. Wymieszać. Smacznego!