Sposób przygotowania:
Kompot gruszkowy do słoików
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i usuwamy gniazda nasienne.
Obrane gruszki ciasno układamy w słoikach.
Trochę wody przelewamy do półlitrowego kubka i wsypujemy 2 łyżki cukru oraz dodajemy tyle kwasku cytrynowego, aby uzyskać lekko kwaskowaty smak, mieszamy ( robimy tak cały czas do wyczerpania składników zalewy ), wlewamy do słoików z gruszkami.
Słoiki z gruszkami pasteryzujemy przez 20 minut.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i usuwamy gniazda nasienne.
Obrane gruszki ciasno układamy w słoikach.
Trochę wody przelewamy do półlitrowego kubka i wsypujemy 2 łyżki cukru oraz dodajemy tyle kwasku cytrynowego, aby uzyskać lekko kwaskowaty smak, mieszamy ( robimy tak cały czas do wyczerpania składników zalewy ), wlewamy do słoików z gruszkami.
Słoiki z gruszkami pasteryzujemy przez 20 minut.