szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Kiszone ogórki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na te kiszone ogórki dostałam od swojej mamy. Jeśli mamy możliwość możemy dodać do nich liście winogron, które na pewno wzbogacą ich smak.

Kiszone ogórki

Składniki:

Kiszone ogórki

 

  • 5 kg. ogórków
  • Na każdy słoik 1l:
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 2 gałązki kopru z kwiatostanami
  • 1/2 litra wody
  • 1 łyżka soli
  • liść winogron

Sposób przygotowania:

Kiszone ogórki
Słoiki do kiszenia ogórków wyparzamy. Do każdego z nich na dno słoika wkładamy kawałki czosnku, kawałek chrzanu i jeden kwiatostan kopru. Następnie ciasno układamy ogórki. Na górę dokładamy pokrojoną drugą połowę czosnku, kolejnykawałek chrzanu i drugi kwiatostan kopru.

Przygotowujemy wodę z solą (na 1/2 l wody 1 łyżka soli). Wlewamy do słoików z ogórkami. Następnie wycieramy górę słoika i zakręcamy.

I czekamy, aż się zakiszą.