Sposób przygotowania:
Sok z aronii na zimęGotowanie aronii.
Aronię przebieramy, płuczemy. Wrzucamy do garnka. Lekko ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy cukier. Zalewamy wodą. Gotujemy od czasu zagotowania przez 25 min. czasami mieszając.
Przecedzanie.
Po ugotowaniu aronię przecedzamy przez sitko. Odcedzony sok wlewamy do butelek lub słoików. Mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Nie musimy pasteryzować.
Z podanej ilości owoców,cukru i wody wyszły mi 4 małe butelki (ok.300 ml) oraz jeden duży słoik (1 kg).
Przechowywanie.
Gdy całkowicie wystygną odwracamy i odkładamy do chłodnego regału w spiżarni lub piwnicy.
Zimą cieszymy się smakiem i zdrowiem dzięki temu soczku.