Sok z aronii na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smak lata wraz z witaminami zamknięte w słoikach. Bardzo zdrowy sok, idealny na zimowe przeziębienie.

Sok z aronii na zimę

Składniki:

Sok z aronii na zimę

 

  • 1,5 kg aronii
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Sok z aronii na zimę

Gotowanie aronii.

Sok z aronii na zimę
Owoce aronii w trakcie gotowania z cukrem w celu wydobycia soku.

Aronię przebieramy, płuczemy. Wrzucamy do garnka. Lekko ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy cukier. Zalewamy wodą. Gotujemy od czasu zagotowania przez 25 min. czasami mieszając.

Przecedzanie.

Sok z aronii na zimę
Gotowy sok w butelkach i słoikach po wystygnięciu.

Po ugotowaniu aronię przecedzamy przez sitko. Odcedzony sok wlewamy do butelek lub słoików. Mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Nie musimy pasteryzować.
Z podanej ilości owoców,cukru i wody wyszły mi 4 małe butelki (ok.300 ml) oraz jeden duży słoik (1 kg).

Przechowywanie.

Gdy całkowicie wystygną odwracamy i odkładamy do chłodnego regału w spiżarni lub piwnicy.
Zimą cieszymy się smakiem i zdrowiem dzięki temu soczku.