Kompot jabłkowo-miętowy z nutką cynamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mocno schłodzony kompot doskonale pasuje do obiadu i na upalne dni, szybko gasi pragnienie. Jest smaczny i zdrowy.

Kompot jabłkowo-miętowy z nutką cynamonu

Składniki:

Kompot jabłkowo-miętowy z nutką cynamonu

 

  • 6-8 jabłek
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • płaska łyżka cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 l wody

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowo-miętowy z nutką cynamonu
Jabłka obrać i pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w większa kostkę lub ćwiartki. Wrzucamy do garnka i dodajemy opłukane gałązki mięty. Zalewamy wodą, gotujemy do momentu, aż kompot zacznie wrzeć, wówczas dodać cukier i cynamon. Gotować 15-20 minut, przecedzić, wlać do butelki lub dzbanka. Podawać mocno schłodzony. SMACZNEGO :)