Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot jabłkowo-miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kompot z jabłek z dodatkiem syropu miętowego, galaretki cytrynowej i miodu. Prosty, szybki w przygotowaniu i pyszny.

Kompot jabłkowo-miętowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot jabłkowo-miętowy

 

  • 3 jabłka
  • 1,5 l wody
  • 1/2 szklanki syropu miętowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowo-miętowy
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki razem ze skórką, przełożyć do garnka. Do jabłek wlać wodę, miód i syrop miętowy. Wymieszać, zagotować. Gotować 10-15 minut, aż jabłka zmiękną. Wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Jak ktoś woli mniej słodkie napoje, może dolać więcej wody.
Kompot jabłkowo-miętowy
Umyte i pokrojone jabłka przełożone do garnka.
Kompot jabłkowo-miętowy
Jabłka zalane wodą z dodatkiem miodu i syropu miętowego.
Kompot jabłkowo-miętowy
Galaretka cytrynowa dodana do ugotowanego kompotu.