Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kompot truskawkowo-rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny kompot z truskawek i rabarbaru

Kompot truskawkowo-rabarbarowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot truskawkowo-rabarbarowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot truskawkowo-rabarbarowy
Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe owoce przekroić na pół. Wsypać do garnka. Rabarbar dokładnie umyć, usunąć liście i końcówki, jeśli skórka jest gruba to należy ją zdjąć. Rabarbar pokroić na kawałki, wsypać do truskawek. Dodać cukier (ja najpierw wsypuję ok. 3-4 łyżki cukru, resztę ewentualnie dodaję pod koniec), zalać wodą i postawić na ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień, trzymać 2 minutki i wyłączyć. Spróbować czy nie trzeba dosłodzić. Ostudzić. Przelać do naczynia w którym będzie podawany, można wrzucić kostki lodu
Kompot truskawkowo-rabarbarowy
Truskawki umyć usunąć szypułki większe owoce przekroić na pół Wsypać do garnka
Kompot truskawkowo-rabarbarowy
Rabarbar dokładnie umyć usunąć liście i końcówki jeśli skórka jest gruba to należy ją zdjąć Rabarbar pokroić na kawałki wsypać do truskawek Dodać cukier zalać wodą i postawić na ogniu
Kompot truskawkowo-rabarbarowy
Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień trzymać 2 minutki i wyłączyć Spróbować czy nie trzeba dosłodzić Ostudzić