Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot winogronowy z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Galaretkowy kompocik z jasnych winogrona i czereśni z dodatkiem syropu malinowego. Doskonale smakuje zarówna na ciepło, jak i po ostudzeniu.

Kompot winogronowy z czereśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot winogronowy z czereśniami

 

  • 1,1 kg winogron jasnych
  • 50 dkg czereśni
  • 1/2 szklanki syropu malinowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 l wody
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Kompot winogronowy z czereśniami
Winogrona oberwać z kiści, z czereśni oderwać ogonki. Owoce umyć, przełożyć do garnka. Do owoców wlać wodę i syrop malinowy, dodać cukier, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po tym czasie garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby się dokładnie rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Kompot winogronowy z czereśniami
Oczyszczone i umyte owoce przełożone do garnka.
Kompot winogronowy z czereśniami
Woda syrop malinowy i cukier dodane do owoców.
Kompot winogronowy z czereśniami
Galaretka agrestowa dodana do ugotowanego kompotu.

Tagi:

winogrona