Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Kompot z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny kompocik z czarnej porzeczki

Kompot z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Kompot z czarnej porzeczki
Porzeczki umyć i obrać szypółki po czym ponownie opłukać. Do garnka wsypać porzeczki i zasypać cukrem. Wymieszać. Przyszykować słoiki-wyparzyć. Wodę zagotować. Do wyparzonych słoików wsypać porzeczki z cukrem (mniej więcej po pół słoika) Przegotowaną letnia wodą dopełnić słoiki. Zakręcić zakrętkami i wekować ok 15 minut po zagotowaniu wody. Następnie wyjąc i obrócić słoiki na 5 minut. Po tym czasie postawić słoiki i trzymać w chłodnym miejscu.
Kompot z czarnej porzeczki
słoiki umyć i wyparzyć przed wsypaniem porzeczek
Kompot z czarnej porzeczki
Porzeczki czarne dokładnie umyc i zasypac cukrem
Kompot z czarnej porzeczki
Do wyparzonych słoików wsypac porzeczki z cukrem
Kompot z czarnej porzeczki
Zalac wode i zakręcić słoiki nastepnie wekować.