Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Kompot z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku czereśnie bardzo obrodziły i aż kuszą, aby wykorzystać je w kuchni. Można zrobić z nich chociażby kompot.

Kompot z czereśni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z czereśni

 

  • 1,5 kg czereśni
  • 1,5 l wody
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od smaku czereśni i preferencji)

Sposób przygotowania:

Kompot z czereśni
Czereśnie dobrze myjemy, odrywamy ogonki, drylujemy.

Czereśnie wrzucamy na dno garnka, posypujemy je cukrem i zalewamy wodą. Podgrzewamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze cukru do smaku.

Kompot można wypić na świeżo lub przelać do słoików i pasteryzować.
Kompot z czereśni
Czereśnie umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, wlewamy wodę