sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kompot z czereśni pasteryzowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam przetwory typu 2 w 1. Oprócz pysznych owoców, które mogę wykorzystać zimą do deserów lub ciast zyskuję także smaczny kompot.

Kompot z czereśni pasteryzowany

Składniki:

Kompot z czereśni pasteryzowany

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • ok. 500 ml wody
  • 10- 15 g cukru

Sposób przygotowania:

Kompot z czereśni pasteryzowany
Z czereśni usuwamy ogonki. Płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Wodę gotujemy z cukrem. Wlewamy gorącą zalewę do owoców. Dobrze zakręcamy nakrętki.

Słoiki pasteryzujemy około 20- 25 minut. Żeby kompot nie był bardzo słodki możemy dodać do niego trochę soku z cytryny.