jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Kompot z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy kompot w tym roku z pierwszych majowych czerwonych czereśni. W tym roku szpaki na drzewie zostawiły więc można było zrobić zapasy na zimę.

Kompot z czereśni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z czereśni

 

  • czereśnie czerwone
  • cukier 2 łyżki na 1/2 litrowy słoik
  • woda gotowana przestudzona

Sposób przygotowania:

Kompot z czereśni
Czereśnie czerwone wczesne majowe opłukać w wodzie. Oberwać ogonki i wkładać do wyparzonych czystych słoików. Do każdego słoika wsypać cukier według upodobania, ja dodałam do 1/2 litrowych słoików po 2 łyżki. Następnie zalać wodą przegotowaną i przestudzoną.

Zakręcać słoiki i wstawić do garnka do pasteryzacji, Pasteryzować 1/2 litrowe słoiki około 10 minut, a większe 15 minut.

Gotowe wynieść do piwnicy.
Kompot z czereśni
Czereśnie opłukać w wodzie i oberwać ogonki
Kompot z czereśni
Następnie wsypać do każdego słoika cukier według upodobania ,ja dodałam 2 łyżki na 1/2 litroewy słoik
Kompot z czereśni
Zalać wodą wcześniej pzregotowaną i ostudzoną
Kompot z czereśni
Zakręcić słoiki i wstawić do dużego garna ,pasteryzowac około 10 miut wieksze słoiki 15 minut