lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Dżem truskawkowy z sokownika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Musze powiedzieć, że dżem bardzo mnie zaskoczył. Kawałki owoców widać jak na dłoni, a w smaku doskonały wyszedł.

Dżem  truskawkowy z sokownika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem truskawkowy z sokownika

Składniki:

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy z sokownika

Wykonanie:

Do sokownika wkładamy umyte i oczyszczone truskawki. Gotujemy je w sokowniku do momentu jak puszczą cały sok.Teraz przekładamy je do garnka gdzie przesmażamy je z cukrem żelującym i sokiem z cytryny. Całość mieszamy koło 2-4 minut i gotowe. Przekładamy do słoiczków wyparzonych 6 szt każdy po 180 ml. Po zakręceniu stawiamy do góry dnem do ostygnięcia i gotowe.

Dżem  truskawkowy z sokownika
Truskawki świeże umieszczamy w sokowniku, wiemy że sok nam zleci a zostaną tylko ugotowane truskawki i odciśnięte .
Dżem  truskawkowy z sokownika
Truskawki odciśnięte z soku, przekładamy do garnka i dodajemy do nich cukier żelujący i sok z 1 cytryny. Całość przesmażamy koło 2 minut
Dżem  truskawkowy z sokownika
Tak przygotowany dżem przekładamy do słłoiczków o pojemności 180 ml wyszło mi 6 szt
Dżem  truskawkowy z sokownika
Słoiczki zakręcamy po włożeniu dżemu i stawiamy je do góry dnem. Zasysają nam się.