iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Dżem mieszany truskawka i rabarbar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smak dżemu jest bardzo przyjemny słodki z lekką nutka mięty i kwaśnością rabarbaru z tej porcji nie wychodzi zbyt wiele dżemu, ale jest pyszny.

Dżem mieszany truskawka i rabarbar Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem mieszany truskawka i rabarbar

 

Sposób przygotowania:

Dżem mieszany truskawka i rabarbar
Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać połową cukru, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godzinki do momentu puszczenia soku. Kiedy truskawki zaczną puszczać sok garnek postawić na gazie i delikatnie podgrzewać w trakcie podgrzewania puszczą dodatkowo sok, następnie odlać cały płyn, a garnek z truskawkami ponownie postawić na palniku, dodać pokrojony rabarbar i rozgotować dokładnie owoce na małym palniku często mieszając, następnie całość zmiksować i dodać 1/4 łyżeczki soli oraz sok wyciśnięty z cytryny i pozostały cukier, wymieszać i na małym palniku mieszając smażyć do zgęstnienia pod koniec dodać posiekaną miętę.
Dżem mieszany truskawka i rabarbar