Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i szybki w przygotowaniu dżem truskawkowy, zimą jak znalazł na przykład do naleśników lub kanapek.

Dżem truskawkowy

Składniki:

Dżem truskawkowy

 

  • truskawki świeże 3 kg
  • cukier 1 kg
  • żelfix 3 szt (3:1)

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy
Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy z nich szypułki i rozdrabniamy blenderem. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy dżemix, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Wkładamy gorący dżem do słoików. Odwracamy je do góry dnem na około godzinę.