katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kompot z rabarbaru Kasi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kompot z rabarbaru, podawać na ciepło lub na zimnno.

Kompot z rabarbaru Kasi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot z rabarbaru Kasi

 

  • 300g rabarbaru,
  • 1l wody,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki cukru (lub więcej do smaku),

 

Sposób przygotowania:

Kompot z rabarbaru Kasi
Rabarbar umyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą. Zagotować. Dodać cukier waniliowy i gotować aż rabarbar zmięknie. Na koniec dodać sok z cytryny. Przestudzić, a następnie przecedzić przez sitko, dociskając rabarbar łyżką, aby jak najwięcej soku znalazło się w kompocie. Kompot posłodzić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimnno z lodem i miętą. Smacznego.
Kompot z rabarbaru Kasi
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki, odstawić.
Kompot z rabarbaru Kasi
Do garnka wsypać cukier, na to rabarbar, wymieszać.
Kompot z rabarbaru Kasi
Zalać rabarbar z cukrem wodą i zagotować.