Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kompot z rabarbaru i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na letnie upały idealny kompot.

Kompot z rabarbaru i jabłek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z rabarbaru i jabłek

 

  • 2,5 litra wody
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 2 jabłka, najlepiej kwaśne
  • 0,5 szklanki cukru do smaku opcjonalnie
  • sok z cytryny opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Kompot z rabarbaru i jabłek
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Jabłek nie obieramy ze skórki, ale kroimy w ósemki wykrawając gniazda nasienne. Do garnka nalewamy zimną wodę, dodajemy rabarbar oraz jabłka i gotujemy do momentu zagotowania się. Dodajemy do smaku cukier i odstawiamy kompot pod przykryciem na około 30 minut. Opcjonalnie możemy dodać również sok z cytryny.
Kompot z rabarbaru i jabłek
Rabarbar przed krojeniem myjemy i osuszamy.
Kompot z rabarbaru i jabłek
Rabarbar kroimy na kilkucentymetrowe paski.
Kompot z rabarbaru i jabłek
Do gotującego się kompotu dodajemy cukier do smaku.
Kompot z rabarbaru i jabłek
Kompot po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.