jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 334]

Kompot z żurawiny z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapasy na zimę przygotowałam z żurawiny i malin z dodatkiem cukru. Zalewam przygotowanym syropem, wychodzi pyszny i zdrowy bez konserwantów kompot do obiadu.

Kompot z żurawiny z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z żurawiny z malinami

 

Sposób przygotowania:

Kompot z żurawiny z malinami
Maliny przebrać i lekko przepłukać na sicie, osączyć z wody. Żurawinę przebrać i opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sicie. Zwody z dodatkiem cukru ugotować syrop i przestudzić.

Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładać na przemian maliny i żurawinę. Zalać przestudzonym syropem i zakręcić słoiki.

Pasteryzować około 10 minut i wynieść w chłodne miejsce.
Kompot z żurawiny z malinami
żurawinę opłukać pod bieżącą wodą i przebrać
Kompot z żurawiny z malinami
maliny przebrać i delikatni opłukać na sitku
Kompot z żurawiny z malinami
Przebrane maliny o żurawinę wkładać do czystych słoików
Kompot z żurawiny z malinami
Wlać przygotowany syrop z wody i cukru i zakręcić słoiki.Pasteryzoawać .