Sposób przygotowania:
Domowy twarożek
Mleko przelewamy do garnka i odstawiamy na 2 - 3 dni.
Garnek z zsiadłym mlekiem stawiamy na gazie i lekko podgrzewamy, aż zacznie się ścinać twaróg, cały czas mieszamy.
Cedzak stawiamy na misce i rozkładamy na cedzaku czystą pieluszkę tetrową. Przelewamy masę serową na cedzak i zakręcamy pieluszkę. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy kamieniem na około 2 godziny.
Gotowy twarożek przekładamy z pieluszki do miseczki.
Garnek z zsiadłym mlekiem stawiamy na gazie i lekko podgrzewamy, aż zacznie się ścinać twaróg, cały czas mieszamy.
Cedzak stawiamy na misce i rozkładamy na cedzaku czystą pieluszkę tetrową. Przelewamy masę serową na cedzak i zakręcamy pieluszkę. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy kamieniem na około 2 godziny.
Gotowy twarożek przekładamy z pieluszki do miseczki.