kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 629]

Domowy twarożek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na domowy twarożek. Przygotowany ze swojskiego mleka, bardzo pysznie smakuje z chlebem, naleśnikami. Polecam.

Domowy twarożek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy twarożek

 

  • 3 litry swojskiego mleka
  • garnek
  • cedzak
  • pieluszka tetrowa
  • talerzyk
  • kamnień

Sposób przygotowania:

Domowy twarożek
Mleko przelewamy do garnka i odstawiamy na 2 - 3 dni.

Garnek z zsiadłym mlekiem stawiamy na gazie i lekko podgrzewamy, aż zacznie się ścinać twaróg, cały czas mieszamy.

Cedzak stawiamy na misce i rozkładamy na cedzaku czystą pieluszkę tetrową. Przelewamy masę serową na cedzak i zakręcamy pieluszkę. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy kamieniem na około 2 godziny.

Gotowy twarożek przekładamy z pieluszki do miseczki.
Domowy twarożek
Zsiadłe mleko powoli podgrzewamy, aż zrobi się twaróg.
Domowy twarożek
Przygotowaną masę serową wylewamy na cedzak z pieluchą.
Domowy twarożek
Pieluchę z twarogiem skręcamy i przykrywamy talerzykiem i obciążamy.

Tagi:

ser dla dzieci