jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 436]

Dżem z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne przetwory na słodko można też przygotować z cukinii. Zrobiłam dżem z dodatkiem galaretek pomarańczowych. Dobry do deserów, na kanapkę itp.

Dżem z cukinii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z cukinii

 

  • cukinia 2 kg
  • cukier 300 g
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • galaretki pomarańczowe 2 szt.

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii
Cukinię obrać ze skórki, umyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem i dodać cukier waniliowy. Odstawić na 30 minut, następnie gotować na wolnym ogniu często mieszając aby się nie przypaliło. Wsypać galaretki i kwasek cytrynowy mieszając do rozpuszczenia się galaretek.

Smażyć jeszcze przez chwilę i gorący dżem wkładać do czystych wyparzonych słoiczków.

Pasteryzować około 10 minut.
Dżem z cukinii
Cukinię obrać i umyć,pokrajać w drobną kostkę
Dżem z cukinii
cukinię przełożyć do garnka i zasypać cukerm i dodać cukier waniliowy
Dżem z cukinii
Gotować na wolnym ogniu mieszać aby nie przypalić i wsypać galaretki