Sposób przygotowania:
Kompot jabłkowy z żurawiną i aronią
Jabłka umyć dokładnie, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, wrzucić do garnka. Żurawinę i aronię przebrać, umyć i dodać do jabłek.
Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki, wrzucić do owoców i dodać cukier. Składniki zalać wodą, zamieszać i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
Po tym czasie wyłączyć ogień, zostawić kompot do ostudzenia. Następnie kompot przecedzić przez gęste sito, nalać do szklaneczek lub schłodzić w lodówce i podawać z kostkami lodu.
Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki, wrzucić do owoców i dodać cukier. Składniki zalać wodą, zamieszać i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
Po tym czasie wyłączyć ogień, zostawić kompot do ostudzenia. Następnie kompot przecedzić przez gęste sito, nalać do szklaneczek lub schłodzić w lodówce i podawać z kostkami lodu.