Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kompot jabłkowy z żurawiną i aronią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo zdrowy kompot w pięknym kolorze. Z jabłek, z dodatkiem żurawiny, aronii i rabarbaru. Lekko kwaśny i na zimno świetnie gasi pragnienie.

Kompot jabłkowy z żurawiną i aronią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot jabłkowy z żurawiną i aronią

 

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowy z żurawiną i aronią
Jabłka umyć dokładnie, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, wrzucić do garnka. Żurawinę i aronię przebrać, umyć i dodać do jabłek.

Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki, wrzucić do owoców i dodać cukier. Składniki zalać wodą, zamieszać i zagotować.

Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.

Po tym czasie wyłączyć ogień, zostawić kompot do ostudzenia. Następnie kompot przecedzić przez gęste sito, nalać do szklaneczek lub schłodzić w lodówce i podawać z kostkami lodu.   


Kompot jabłkowy z żurawiną i aronią
Wszystkie owoce i rabarbar wymieszać z cukrem i wodą, zagotować

Tagi:

owoce kompot