reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kiszony czosnek niedźwiedzi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Można dodawać go wszędzie tam, gdzie dodajemy ogórek kiszony czy czosnek, a nawet możną położyć ukiszony listek na kanapce, nie jest już tak surowy czy ostry a smakuje świetnie- oczywiście jeżeli lubi się czosnek.

Kiszony czosnek niedźwiedzi

Składniki:

Kiszony czosnek niedźwiedzi

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszony czosnek niedźwiedzi

przygotowanie

Kiszony czosnek niedźwiedzi
liscie uszkodzone odkłądamy, a resztę dokładnie myjemy w zimnej wodzie

Liście dokładnie przebieramy, myjemy w zimne wodzie, osączamy i przekładamy na czysta ściereczkę i zostawiamy do wysuszenia.

Wodę zagotowujemy razem z solą i odstawiamy do wystudzenia.

przygotowanie

Kiszony czosnek niedźwiedzi
chrzan dajemy w poprzek słoja i poukładanych ruloników z liści

Układamy nie za ścisło w słoiku i tylko do połowy wysokości.

W poprzek słoja wkładamy chrzan- robi on tu za ochroniarza :)

trzyma czosnek w ryzach i nie pozwala mu wypłynąć na powierzchnię.

Liście muszą być przykryte inaczej się zepsują.

przygotowanie

Kiszony czosnek niedźwiedzi
po godzinie trzeba sprawdzić czy nie ma potrzeby dolania zalewy

Do każdego słoika wsypujemy gorczycę, wkładamy po ząbku czosnku i zalewamy letnią zalewą.

Słoiki zakręcamy.

Po godzinie sprawdzamy czy nie potrzeba dolać zalewy, a z reguły trzeba i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie.

Sprawdzamy w międzyczasie, czy coś się z nim złego nie dzieje, wycieramy płyn, który wypłynął

Polecam.