Sposób przygotowania:
Kiszony czosnek niedźwiedziprzygotowanie
Liście dokładnie przebieramy, myjemy w zimne wodzie, osączamy i przekładamy na czysta ściereczkę i zostawiamy do wysuszenia.
Wodę zagotowujemy razem z solą i odstawiamy do wystudzenia.
przygotowanie
Układamy nie za ścisło w słoiku i tylko do połowy wysokości.
W poprzek słoja wkładamy chrzan- robi on tu za ochroniarza :)
trzyma czosnek w ryzach i nie pozwala mu wypłynąć na powierzchnię.
Liście muszą być przykryte inaczej się zepsują.
przygotowanie
Do każdego słoika wsypujemy gorczycę, wkładamy po ząbku czosnku i zalewamy letnią zalewą.
Słoiki zakręcamy.
Po godzinie sprawdzamy czy nie potrzeba dolać zalewy, a z reguły trzeba i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie.
Sprawdzamy w międzyczasie, czy coś się z nim złego nie dzieje, wycieramy płyn, który wypłynął
Polecam.
SylaUla