Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Konfitura z aronii.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Konfitura z aronii o lekko kwaskowym smaku, owoce aronii mają więcej witaminy C niż cytryna! Wspaniała na przeziębienie, do herbatki i ciast

Konfitura z aronii. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura z aronii.

 

 

  • 1 i 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii.
Owoce aronii myjemy i wrzucamy do garnka (uważamy przy tym, by nie pobrudzić dłoni, bo aronia silnie farbuje na granatowy kolor). Zalewamy owoce wodą i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Następnie partiami dodajemy 1 kg cukru, ciągle mieszając. Gotujemy aronię 10 min, aż puści sok. Soczek odlewamy (można go również 'zasłoikować' - wtedy mamy od razy dwie rzeczy). Pozostałe owoce podsypujemy resztą cukru i ucieramy tłuczkiem wolno smażąc. Kiedy będą już miały dobrą, gęstą konsystencję (po ok 7-10 min) konfitury, odstawiamy i przekladamy do słoików. Konfiturę pasteryzujemy ok. 10 min. Świetnie nadaje się do herbatki, deserów i do zajadania łyżeczką ;].
Konfitura z aronii.
Zdrowa konfitura z owoców aronii, pyszna i kwaskowata
Konfitura z aronii.
Zdrowa konfitura z owoców aronii, pyszna i kwaskowata