Aronia z jabłkiem siostry Anastazji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis pochodzi z najnowszej książki "153 Przetwory i dania mięsne" siostry Anastazji wydawnictwa WAM

Aronia z jabłkiem siostry Anastazji

Składniki:

Aronia z jabłkiem siostry Anastazji

 

Sposób przygotowania:

Aronia z jabłkiem siostry Anastazji
Wykonanie: Owoce aronii oczyścić, zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godz. Z cukru i wody przygotować syrop, dodać pokrojone w kostkę gruszki i po chwili - pokrojone w plasterki jabłka. Zagotować. Gdy owoce nabiorą szklistego wyglądu, dodać odsączone owoce aronii. Po ok. 10 min odstawić na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Następnie ponownie smażyć tak długo, aż jabłka i gruszki się rozgotują. Pod koniec dodać sok z cytryny, wymieszać i gorące przełożyć do słoików. Zakręcone słoiki jeszcze gotować przez ok. 15 min. Tak przygotowana aronia jest doskonałym dodatkiem m.in. do mięsa, pieczywa, kremów i deserów.