caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Dżem z aronii i jabłek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jest to nadal mało znany owoc, ale na przetwory jest idealny

Dżem z aronii i jabłek

Składniki:

Dżem z aronii i jabłek

 

  • 2 kg aronii
  • 1 kg jabłek (po obraniu i usunieciu gniazd nasiennych)
  • 1,5 kg cukru
  • 3 opakowania środka żelującego do konfitur

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii i jabłek
Aronie przebrać, opłukać. Jabłka zatrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Do dużego garnka włożyć aronie, jabłka i wsypać 1 kg cukru, podlać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu często mieszając do momentu aż owoce staną się lekko szkliste (ok. 30 minut). Pozostałe 1/2 kg cukru wymieszać ze środkiem żelujacym, dodać do owoców i cały czas mieszając zagotować. Całość gotować jeszcze 3-5 minut. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szybko zamknać i odstawić do ostygnięcia.