jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Konfitura z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Konfitura z aronii to prawdziwy rarytas na pułkach naszej spiżarni. Jest pyszna i zdrowa. Z takim dżemem oraz sokiem z malin żadna infekcja wirusowa nie jest straszna:).

Konfitura z aronii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura z aronii

SKŁADNIKI:

  • 1 kg owoców aronii,
  • 800 g cukru,
  • 2 szklanki soku jabłkowego (najlepiej domowej roboty, świeżo wyciśniętego),

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii

ETAP 1

Konfitura z aronii
Po przepłukaniu aronię osuszamy na sitku

Aronie myjemy i osuszamy.

ETAP 2

Konfitura z aronii
Gotująca wodą zalewamy przygotowane owoce

Tak przygotowaną przekładamy do garnka i zalewamy gotującą wodą. W gorącej wodzie trzymamy około 5 minut. Po tym czasie wodę odsączamy.

ETAP 3

Konfitura z aronii
Z cukru i soku jabłkowego gotujemy syrop

Do soku jabłkowego dodajemy cukier i gotujemy syrop.

ETAP 4

Konfitura z aronii
Przygotowany syrop łączymy z owocami

Gotowy wlewamy do odsączonej aronii. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie odstawiamy na ok. 10 godzi (lub na noc).

ETAP 5

Konfitura z aronii
Dżem smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji

Po tym czasie konfiturę gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie smażenia możemy delikatnie ją zmiksować, by rozdrobnić aronię.
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanym słoików. Dokładnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy około 15 minut.