Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Konfitura z aronii i jabłek z dodatkiem soku i skórki z pomarańczowej jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do deserów.

Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy
Owoce aronii przemrozić w zamrażalniku przynajmniej przez dobę. Wsypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier i sok z pomarańczy, gotować około 20 minut. Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, wyszorować i zetrzeć skórkę.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią, dodać skórkę i mieszając od czasu do czasu gotować przez 30 minut. Odłożyć do następnego dnia. Nazajutrz ponownie zagotować i mieszając gotować do gęstości.

Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5-10 minut.
Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy
Przemrożoną aronię wsypać do garnka, dodać cukier i sok z pomarańczy.
Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy
Mieszając od czasu do czasu gotować przez 20 minut.
Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, połączyć z aronią.
Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy
Dodać otartą skórkę z pomarańczy i gotować około pół godziny.
Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy
Następnego dnia gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.