Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Konfitura z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

gęsta i słodka konfitura z wisienek

Konfitura z czereśni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konfitura z czereśni

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z czereśni
czereśnie drylujemy, a następnie odciskamy z nich sok. Sok mieszamy z wodą i cukrem, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania (najlepiej przyrządzać to w garnku z szerokim dnem). Kiedy sok z cukrem się zagotuje wrzucamy owoce i bardzo często mieszając smażymy je na wolnym ogniu przez 30 minut - odstawiamy do wychłodzenia. Po 3-4 godzinach ponownie smażymy przez ok 10 minut - odstawiamy na całą noc. następnego dnia do konfitury dodajemy sok z całej cytryny (uważamy aby nie wpadły pestki) i smażymy jeszcze 20-25 minut. Gorącą konfiture przekladamy do słoików - pasteryzujemy 8 minut. konfitura ta różni się od dżemu tym, ze czereśnie są w całości i 'pływają' w gęstym i słodkim syropie:)
Konfitura z czereśni
konfitura bez zadnych sztucznych dodatko
Konfitura z czereśni
cale czeresnie w gestym sosie
Konfitura z czereśni
konfitura jest dosc gesta