Sposób przygotowania:
Konfitura z czereśni
Na konfiturę przeznaczamy czereśnie zdrowe, świeże, pozbawione jakichkolwiek uszkodzeń. Owoce należy umyć i usunąć szypułki wraz z pestkami. Przygotować syrop gotując wodę z cukrem. Do gorącego syropu wkładamy owoce i podgrzewamy do wrzenia, gotując przez ok. 5 minut, po czym odstawiamy na 12 godzin. Następnie ponownie konfiturę ogrzewamy, powoli uzyskując stan wrzenia. Gotujemy do uzyskania szkli- stości owoców. W celu uzyskania jeszcze lepszej jako- ści, można konfiturę podgotować po raz trzeci. Przy końcu gotowania można do smaku dodać kwasek cy- trynowy i laseczkę wanilii. Gotową, gorącą konfiturę nakładamy do wygotowanych słoików półlitrowych i szczelnie zakręcamy. Po ostygnięciu słoiki umiesz- czamy w spiżarni.