Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Konfitura z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Konfitura z czereśni

Składniki:

Konfitura z czereśni

 

  • 1 kg czereśni dojrzałych,ciemnoczerwonych,
  • 0,5 litra wody,
  • 1 kilo cukru.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z czereśni
Na konfiturę przeznaczamy czereśnie zdrowe, świeże, pozbawione jakichkolwiek uszkodzeń. Owoce należy umyć i usunąć szypułki wraz z pestkami. Przygotować syrop gotując wodę z cukrem. Do gorącego syropu wkładamy owoce i podgrzewamy do wrzenia, gotując przez ok. 5 minut, po czym odstawiamy na 12 godzin. Następnie ponownie konfiturę ogrzewamy, powoli uzyskując stan wrzenia. Gotujemy do uzyskania szkli- stości owoców. W celu uzyskania jeszcze lepszej jako- ści, można konfiturę podgotować po raz trzeci. Przy końcu gotowania można do smaku dodać kwasek cy- trynowy i laseczkę wanilii. Gotową, gorącą konfiturę nakładamy do wygotowanych słoików półlitrowych i szczelnie zakręcamy. Po ostygnięciu słoiki umiesz- czamy w spiżarni.