Sposób przygotowania:
Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu
Wydrylowane już owoce zasypujemy (w rondlu bądź naczyniu w którym będziemy smażyć) cukrem wymieszanym z kardamonem. Pozostawiamy pod przykryciem na minimum 5 godzin, by owoce puściły sok po czym smażymy na małym ogniu aż do momentu zagotowania.
Owoce pozostawiamy do ostudzenia (najlepiej do dnia następnego), po czym ponownie smażymy z dodatkiem soku z 1 cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 minut.
Owoce pozostawiamy do ostudzenia (najlepiej do dnia następnego), po czym ponownie smażymy z dodatkiem soku z 1 cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 minut.