rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Udało mi się w końcu kupić odrobinę dobrych czereśni, z których zrobiłam dżem z dodatkiem kardamonu. Inspirację znalazłam na jednym z blogów.

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

Składniki:

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

 

  • Na ok 6 słoiczków (300ml)

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu
Wydrylowane już owoce zasypujemy (w rondlu bądź naczyniu w którym będziemy smażyć) cukrem wymieszanym z kardamonem. Pozostawiamy pod przykryciem na minimum 5 godzin, by owoce puściły sok po czym smażymy na małym ogniu aż do momentu zagotowania.

Owoce pozostawiamy do ostudzenia (najlepiej do dnia następnego), po czym ponownie smażymy z dodatkiem soku z 1 cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 minut.