Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Konfitura z czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Konfitura jest wspaniałym dodatkiem do mięs.

Konfitura z czerwonej cebuli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura z czerwonej cebuli

 

  • 50 g masła
  • 4 czerwone cebule
  • 2-3 łyżki cukru
  • 200 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli
W rozgrzanym garnku roztapiamy masło, wrzucamy drobniutko pokrojoną cebulę i wrzucamy 2 łyżki cukru. Wszystko gotujemy ok. 15 minut. Wlewamy wino i ocet, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy z przykrywką ok.40 minut, do momentu, aż konfitura zgęstnieje. Staramy się często mieszać. Gdy spróbujemy konfitury i uznamy, że jest nie wystarczająco słodka dodajemy pozostały cukier (jedną łyżkę).
Konfitura z czerwonej cebuli
Do rozgrzanego garnka z masłem wrzucamy cebulę i cukier...
Konfitura z czerwonej cebuli
Dodajemy wino i ocet. Teraz trzeba to zagotować i zmniejszamy ogień...