Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Konfitura z jagód

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

 Konfitura z jagód

Składniki:

Konfitura z jagód

 

  • 1 kg świeżych jagód,
  • 1 kg cukru,
  • pół litra wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z jagód
Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, po czym gotujemy. Jagody myjemy i czyścimy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 30 minut. Staramy się nie mieszać bezpośrednio łyżką jagód, tyl- ko obracamy garnkiem aby nie uszkodzić owoców. Je- śli powstanie piana, wówczas usuwamy ją łyżką. Odstawiamy do następnego dnia. Wówczas owoce smażymy aż do uzyskania przez nie szklistości, odle- wając sok.